pexels-panumas-nikhomkhai-1148820

UUIDs en aantal kleine verbeteringen

Overzicht van afgelopen 4 weken. 🎉 1 Nieuwe functionaliteiten, 🛠️ 6 Verbeteringen en 🐛 1 Bugs verholpen.

Jan 12, 2023 15:00

Iedere paar weken vind je hier een overzicht van nieuwe functionaliteiten en verbeteringen aan Kerkwebsite. Deze Kerkwebsite updates zijn soms wat technisch en soms wat saai, maar ze zijn altijd compleet. Ook als er hele stomme fouten zijn opgelost vind je dat terug in onderstaande overzicht.

🎉 Nieuwe functionaliteiten

UUIDs

Een wat technische update, maar wel eentje die ik belangrijk vind.

Enige uitleg vooraf. De data van alle websites, leden, pagina's enzovoorts word opgeslagen in een database. Hiervoor word steeds een id gebruikt. Dit was ook zichtbaar in de url. Bezocht je, bijvoorbeeld, in het ledendeel een gebruiker dan was de url bijvoorbeeld https://voorbeeldwebsite.nl/users/users/413. Dat getal 413 is het id van de gebruiker en die word gebruikt om de juiste gebruiker op te zoeken in de database en vervolgens te tonen. Ook in de beheer omgeving zijn id's zichtbaar bij gebruikers, pagina's, artikelen, agenda, etc.

Dit alles is overigens zeer gebruikelijk voor websites; oplopende ids zijn de standaard als het gaat om het opslaan van data in een database. Maar. Omdat alle Kerkwebsites in dezelfde database staan en alle ids oplopend zijn kon je hier informatie uit halen. Bijvoorbeeld, als de eerste gebruiker van mijn website 312 is en de laatste 714; dan zou het wel eens kunnen dat 311 een gebruikers is bij een andere website en 715 ook.

Op zich is dat niet zo erg, want met alleen een gebruikers id kun je niet zo veel, maar het geeft wel informatie prijs en daar hou ik niet van.

Om die reden hebben alle gebruikers, pagina's, Kerkwebsites zelf, etc, nu geen oplopend id meer, maar een uuid. Uuid staat voor "universally unique identifier" en het is een extreem lange, willekeurige tekenreeks. Bijvoorbeeld: 01859bac-889b-71bc-827c-171b066845ca. Deze uuids kunnen nog steeds efficiënt opgeslagen worden in de database, maar ze zijn niet meer te raden.

In de praktijk merkt niemand hier iets van, en ook zonder uuids was alles veilig. Maar het is nu niet meer mogelijk om informatie te achterhalen zoals hoeveel gebruikers zijn er ongeveer op Kerkwebsite of op een specifieke Kerkwebsite. Dat is toch netjes en ik vind het belangrijk om ook dit soort kleine dingen op een grondige degelijke manier te doen.

🛠️ Verbeteringen

🐛 Bugs verholpen

Terug