Flexibele Blokken

In een handomdraai aansprekende pagina's opmaken; het kan!

undraw_building_blocks_re_5ahy

Wanneer alle inhoud van een pagina in één lap tekst onder elkaar gezet word is deze niet aansprekend en lastig te lezen voor de bezoeker. Met Flexibele Blokken kan de pagina opgedeeld worden in kleinere stukken. Op deze manier worden pagina's aansprekender, overzichtelijker en makkelijker te lezen.

Flexibele Blokken kunnen gebruikt worden bij Pagina's, Activiteiten, Artikelen en Galerijen. Bij Website kunnen Flexibele Blokken ook gebruikt worden voor het indelen van de homepagina. Klik bij het aanmaken of bewerken op Blok toevoegen om je eerste Flexibele Blok toe te voegen!

Flexibele Blokken zijn altijd responsive, je weet dus zeker dat de lezer een prettige ervaring heeft of deze nu op Desktop, Laptop, Mobiel of Tablet de website bezoekt.

Gebruik bijvoorbeeld Flexibele Blokken om afwisselend afbeeldingen links en rechts van tekst te zetten. Verdeel inhoud in meerdere kolommen. Breek een lijst met items op in een grid. Voeg actieknoppen toe, of een galerij of een contactformulier.

Gebruik Flexibele Blokken en je maakt aansprekende pagina's in een handomdraai.

Tip. Maak eerst de indeling van een pagina en vul deze daarna met content. Op die manier begin je met tussenkopjes en een logische opbouw, en is het schrijven van de inhoud gemakkelijker.

Achtergronden

Bij Flexibele Blokken kan altijd een achtergrond geselecteerd worden. Dit zijn de 5 themakleuren van de Kerkwebsite. Op deze manier kan er met achtergrondkleuren gewerkt worden, maar wel met consistente kleuren die horen bij de Kerkwebsite.

Wit

Wit, of een bijna-witte kleur die overal als achtergrond gebruikt word. Geschikt voor neutrale inhoud die makkelijk leesbaar moet zijn.

Licht

Een lichte kleur die een blok nét een beetje laat opvallen. Geschikt om een blok er uit te laten springen zonder dat deze overheersend word. Bijvoorbeeld voor een Contactformulier of een Galerij.

Primair

Een opvallende kleur, vaak de belangrijkste kleur uit het logo. Gebruik dit om een element er echt uit te laten knallen. Geschikt voor bijvoorbeeld een Actieknoppen blok.

Secundair

Een opvallende kleur die goed samengaat met de Primaire kleur. Soms de tweede kleur uit een logo. Geschikt voor hetzelfde soort elementen als de Primaire kleur bijvoorbeeld als de Primaire kleur niet werkt bij een bepaalde afbeelding.

Donker

Een donkere kleur die past bij de Primaire en Secundaire kleur. Geschikt om een element op te laten vallen, maar dan wat minder dan de Primaire kleur. Ook leuk als achtergrond voor afbeeldingen.

Blok types

Er zijn verschillende types Blokken, die gebruikt kunnen worden voor verschillende doeleinden. Door Blok types af te wisselen bouw je een interessante pagina op.

Eenvoudig Tekstblok

Het meest eenvoudige Blok type. Een tekstblok met een titel. Kan gebruikt worden om tekst op te delen in losse delen met een eigen tussenkop. Maar met een primaire achtergrond kan een Eenvoudig Tekstblok bovenaan de homepagina ook gebruikt worden voor een belangrijke mededelingen; zoals "vergeet niet dat komende zondag de dienst ergens anders is".

Afbeelding

Met een Afbeelding Blok plaats je een afbeelding naast de tekst of boven de tekst. Hiermee kun je gemakkelijk de tekst illustreren met een plaatje. Wissel bijvoorbeeld afbeeldingen links en rechts af voor een speelse indeling. Of gebruik een Donkere achtergrond voor een introductie van een persoon met portretfoto.

Galerij

Met een Galerij Blok kan een serie afbeeldingen in een speelse galerij geplaatst worden. Gebruik dit op de homepagina voor een sfeerimpressie of voeg een galerij toe aan een leuk artikel over een activiteit die geweest is.

Downloads

Een Downloads Blok gebruik je om een set bestanden toe te voegen aan een pagina. Dit word veel gebruikt om in het besloten ledendeel documenten aan te bieden. Maar het kan ook gebruikt worden om Privacy Voorwaarden toe te voegen aan een contactpagina.

Actieknoppen

Het Actieknoppen Blok kan gebruikt worden om een belangrijke link extra onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld op de homepagina voor de link naar Kerkdienstgemist. Gebruik Actieknoppen met een Primaire, Donkere of Secundaire achtergrond voor een echte opvaller.

Kolommen

Met een Kolommen blok kan inhoud ingedeeld worden in Kolommen. Per kolom kan er eventueel een afbeelding toegevoegd worden. Gebruik Kolommen om inhoud naast elkaar weer te geven.

Grid

Het Grid Blok lijkt veel op de Kolommen maar werkt nét iets anders. Bij kolommen worden alle kolommen naast elkaar weergegeven. Bij een grid worden items naar beneden toe verplaatst. Een grid is vooral geschikt om een overzicht met meerdere items behapbaar weer te geven. Bijvoorbeeld voor een overzicht van de verschillende activiteiten of kringen.

Speciaal

De Speciale Blokken zijn blokken die dynamisch met inhoud gevuld worden. Er zijn verschillende opties mogelijk. Speciale Blokken worden veel gebruikt op de homepagina van de Kerkwebsite.

  • Nieuws - Toont de meest recente Artikelen.
  • Contactgegevens - Toont in één keer een overzicht van de contactgegevens.
  • Agenda - Toont de aankomende Activiteiten.
  • Sfeerimpressie - Toont een sfeerimpressie.

Formulier

Gebruik het Formulier Blok om een Contactformulier toe te voegen.

Tip. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met Flexibele Blokken? Kijk eens rond op deze website! Deze website gebruikt ook Flexibele Blokken, herken je ze?

Vind je het nog lastig. Deze voorbeeld-indelingen zijn bijna altijd goed:

Intropagina: Afbeelding rechts. Afbeelding links (lichte kleur). Afbeelding rechts. Grid met overzicht (lichte kleur). Afbeelding met quote (donkere kleur). Actieknop (primaire kleur).

Overzichtspagina: Afbeelding links. Kolommen met overzicht.

Toelichtingspagina: Afbeelding rechts. Afbeelding rechts. Afbeelding rechts. Downloads (lichte achtergrond).

Nieuwsartikel: Afbeelding links. Afbeelding rechts (lichte achtergrond). Afbeelding links. Gallerij (donkere achtergrond).